Facebook’un Snapchat’ten kopyaladığı her şey
Sosyal medya platformları arasındaki savaş her geçen daha da şiddetlenerek devam ediyor. Özellikle Messenger, Instagram ve WhatsApp gibi önemli servislere sahip olan Facebook’un Snapchat uygulamasından kopyaladığı özellikler. Kopyaladığı diyorum çünkü neredeyse her hafta Facebook veya sahibi olduğu bir platform, Snapchat’ten bir özelliği mutlaka kopyalıyor.
Bu listemizde Facebook’un bugüne kadar Snapchat’ten kopyaladığı tüm özellikleri sizler için sıraladık.
Facebook, MSQRD’yi satın aldı
Masum bir satın alma olarak görülse de, Snapchat’ten kopyalama serüveninin ilk adımı olan MSQRD, hatırlatmak gerekirse bir dönem çok popüler olan ve Snapchat benzeri yüz filtrelerine sahip olan bir uygulamaydı. Geçtiğimiz yılın Mart ayında gerçekleşen satın alma Facebook – Snapchat savaşının başlangıcını temsil ediyor.
Snapchat’in kullandığı QR kod sistemi Messenger’a geldi
Tabii ki QR kod teknolojisini kullanan tek firma Snapchat değil o nedenle buna tam anlamıyla bir özellik kopyalaması diyemeyiz. Fakat eklemek için QR kod kullanan tek sosyal medya uygulamasının Snapchat olduğu da bir gerçek, bu özelliğin Facebook’un mesajlaşma uygulaması olan Messenger‘a gelmesi özellik kopyalama sürecini hızlandıran adımlardan.
Instagram, Snapchat’in “Hikaye” formatını kopyaladı
Şüphesiz savaşın en büyük darbesi “Hikaye” formatının Instagram tarafından kopyalanmasıydı. Snapchat’in ikonik hikaye özelliği geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Intagram Hikayeler olarak karşımıza çıktı. Bu hamle basit bir özellik kopyalanması değildi nitekim, Instagram Hikayeler özelliğinin kullanıma sunulmasından sonra Snapchat’in kullanıcı sayılarında ki hızlı artış büyük oranda yavaşladı.
Hatırlatmak gerekirse geçtiğimiz aylarda açıklanan rakamlara göre Snapchat’in 166, Instagram Hikayeler’in ise 200 milyon aylık aktif kullanıcısı bulunuyor. Facebook’un aynı özelliği popüler mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp’a da yeni durum özelliği olarak entegre ettiğini de ekleyelim. Yeni durum özelliğinin aylık aktif kullanıcı sayısı ise 175 milyon seviyelerinde.
Snapchat benzeri yüz filtreleri Facebook’a geldi
Facebook, standart fotoğraf veya profil fotoğraflarında kullanmak üzeri Snapchat benzeri yüz filtrelerini ve çerçevelerini geçtiğimiz Aralık ayında kullanıma sundu. Sadece bununla da kalmayan Facebook, benzer filtrelerin canlı yayınlarında kullanılmasına da olanak sağladı.
Snapchat arayüzü Messenger’a geldi
Tıpkı Instagram gibi Snapchat özelliklerini kopyalayan başka bir Facebook platformu olan Messenger, Snapchat’in tam anlamıyla bir klonu olan Messenger Day‘i tüm dünya için kullanıma sundu. Facebook ve Snapchat arasındaki tek taraflı çatışmanın Instagram Hikayeler’den sonraki en büyük kopyalaması olan Messenger Day, henüz istenen başarıya ulaşamadı. Hikayeler formatının Facebook uygulaması için sunulduğunu da ekleyelim.
Instagram, 3D yüz filtrelerini kullanıma sundu
Snapchat uygulamasının kaybolan fotoğraf ve video formatından sonra gelen en önemli özelliği olan 3Dyüz filtrelerini de kısa zaman önce kopyalayan Instagram, Artırılmış Gerçeklik (AR) destekli yüz filtrelerini geçtiğimiz hafta kullanıma sundu. Instagram’ın yüz fitrelerinin yanı sıra yine Snapchat’in özelliklerinden olan, konum bazlı hikayeleri kullanıma sunduğunu da ekleyelim.
Instagram DM kaybolan fotoğraflara kavuştu
Instagram’ın mesajlaşma servisi olan Direct, tıpkı Snapchat’te olduğu gibi kaybolan fotoğraflar özelliğine kavuştu. Diğer kopyalanan özellikler düşünüldüğünde oldukça masum kalan kaybolan fotoğraflar özelliği, Facebook’un Snapchat’ten kopyaladığı son özellik.
Özellikle Instagram için kopyalanan özelliklerin büyük başarı yakaladığını hatta Snapchat’in ilerleyişini durdurduğunu söyleyebiliriz. Fakat kopyalanan Snapchat özelliklerinin Facebook, Messenger ve WhatsApp platformlarında başarı yakalayamadığını da ekleyelim.
Facebook ve Snapchat arasında tek taraflı bir soğuk savaş olduğu bir gerçek, tek taraflı dememin nedeni ise tahmin edebileceğiniz üzere kopyalama işlemini sadece Facebook’un yapıyor olması. Tabii ki bu durumun ne kadar etik olduğu tartışılır fakat Instagram’ın büyümesini ele alırsak Facebook amacına ulaşmış gibi görünüyor.